Zirkonyum Diş Kaplama

Günümüzde estetik beklentilerin artmasıyla metal destekli porselen kaplamaların yerini tam seramikler diye adlandırılan zirkomyum alt yapılı metal desteksiz kaplamalar almıştır. Tam seramikler yapımında amaç daha doğal daha estetik sonuçlar elde etmektir.Doğal dişler ışığı geçirir,belli bir saydamlıkları vardır. Metal destekli porselenler alt yapıdaki metal sebebiyle ışığı geçirmez daha mat bir görüntü sunar. Tam seramikler ise doğal dişin ışık geçirgenliğine sahiptir,böylece daha doğal görünümler sunar. Tam seramikler tamamen doku dostudur, alerji riski yoktur,dişeti ile uyumu metal destekli porselenlere göre kat kat iyidir. Metal destekli kaplamalarda,metalin rengi hasta dişetine morumsu lekeler şeklinde yansıyabilir. Ama tam seramiklerde dişeti çekilse dahi diş-dişeti sınırı estetik görünümünü korur.Dişlerinin görünüşünden ve gülüşünden memnum olmayanlar CAD-CAM sistemleri ile gerçekleştirilen zirkonyum porselenler ile istedikleri doğal dişlere ve gülüşe sahip olabilirler Tıbbın diğer dallarında başarı ile kullanılan zirkonyum maddesi 2000 li yıllardan itibaren dişhekimliğinin hizmetine sunulmuştur.

ZIRKONYUM DIŞ

Hastalar için olduğu kadar dişhekimlerinide mutlu eden zirkonyum dişler maliyetlerinin yüksek olması dışında bir dezavantaj oluşturmadılar.Laboratuvarlar zirkonyum diş yapmak için hatırı sayılır bir altyapı maliyeti yükünün altına girmişlerdi çünkü.Bu yatırım aslında fazlası ile geri döndü dişteknisyenlerine. Diş teknisyenleri yüksek fiyatlarla başladıkları bu malzemeyi artık daha uygyn fiyatlar ile yapabimektele Hassas ölçü sistemleri ile dişeti üzetine gelen baskı tamamen ortadan kaldırılmaktadır.

Zirkonyum dişler ile bütün bu sorunlar ortadan kaldırılabilir.Dişeti ile dişin birleştiği kenardaki karartı metalin koyu renginin dişeti içerisinde koyu mor bir renge sebep olur. Zirkonyumun açık rengi ile bu sorun ortadan kalkar.yapılan kaplamaların şekilleri mutlaka yüz şekli ile uyumlu olmalıdır. Oval, kare, dikdörtgen yüz şekilleri dikkate alınarak konturlar ayarlanmalıdır.Bir aşka önemi konu da yüzün bombesidir. Dışarı doğru konveks bir yapıdaki yüze hazırlanacak kaplamalarda bu konveks liğe uyumlu olamlıdır. Hastanın yaşı dişler üzerindeki makyaj çizgileri ile ve dişlerinn uç kısımlarının şekli ile yakından ilgilidir. Ten rengi ve göz rengide dikkat edilmesi gereken konulardandır.

Yapılan dişlerin hastaya ait görüntüsü verebilmesi için dikkatli bir şekilde bütün unsurlar dengelenerek diş hazırlanmalıdır.Hastanın da görüşleri dikkate alınarak provada son düzenlemeler yapılır.Bir diğer önemli konu hastanın cinsiyetidir.Bayanlarda daha yumuşak ve yuvarlak hatlar kullanılırken erkekler için köşeli keskin kenarlı dişler daha uygun olmaktadır. Hastalar için olduğu kadar dişhekimlerinide mutlu eden zirkonyum dişler maliyetlerinin yüksek olması dışında bir dezavantajoluşturmadılar.Laboratuvarlar zirkonyum diş yapmak için hatırı sayılır bir altyapı malieti yükünün altına girmişlerdi çünkü.Bu yatırım aslında fazlası ile geri döndü, diş teknisyenlerine.Diş teknisyenleri yüksek fiyatlarla başladıkları bu malzemeyi artık daha uygyn fiyatlar ile yapabimekteler.

ZIRKONYUM DIŞLER NASIL HAZIRLANIR

Zirkonyum dişlerin ağızda hazırlanma işlemi klasik porselen diş hazırlanması ve ölçü alınmasıyla aynıdır. Farklılık laboratuar işlemlerinde başlar. Zirkonyumlar Cad Cam teknolojisine sahip bilgisayar destekli cihazlarla yapılabilir. Bu yöntemde hasta ağzından alınan ölçüler bilgisayar ortamında optik okuyucularda taranır. Zirkonyum levhalardan el değmeden freze sistemleri sayesinde bilgisayar tarafından kesilip şekillendirilir. Kamera yardımı ile elde edilen veriler bilgisayara yüklenir. Daha sonra tasarımları(CAD) yapılarak üretime (CAM) geçilir.Bu sistemde kullanılan porselenin alt yapısında kristal veya zirkonyum bulunmakta böylece mükemmel estetik kalite ve doğallık yakalanmakta ve yapım süresi de kısalmaktadır.Zirkonya maddesi beyaz, saydam olduğundan bunun üzerine işlenen porselenler metal üzerine işlenen porselenlerden estetik olarak çok fazla üstünlükler gösterirler. Dişlere bakıldığında saydamlık ve şeffaflık daha derinlere gittiği gözlemlenebilir.

Metal destekli porselenlerde kullanılan nikel krom çoğu zaman diş etiyle temaslarında allerjik etkiler gösterebilirler. Ayrıca metaller bir süre sonar korozyona uğrma ihtimalleri vardır. O nedenle metal yorgunluğu da dediğimiz bu duruma maruz kalmış kaplamalarda porselenler kırılabilecektir.Zirkonyum madeni altın, titanyum madenleri gibi soy metal olan madenlerdir. O nedenle doku bu madenden rahatsız olmaz. Allerjik tepki göstermez. Diş eti zirkonyum oksit destekli porselenlerle yapılmış kaplamalarda daha sağlıklı ve estetik görünür.

Genelde diş hekimleri dahil zirkonyum porselenler olarak tanımlanmaktadırlar. Ayrıca metal desteksiz porselenler denilmektedirler. Madeni zirkonyum olarak ele alıp metal desteksiz dersek yanlış bir tanımlama içine gireriz.Çünkü zirkonyum tek başına bir metaldir. Ama zirkonya kelimesini kullanırsak zirkonyumun oksitle olan bileşiminden oluşmuş bir seramik türü olduğundan alt yapı da üst yapı da iki farklıporselen olacağından metal desteksiz porselenler stanımlaması doğru olacaktır.

ZIRKONYUM DIŞ

Klasik diş restorasyonlarında, porselen uygulamaları , porselen dişin altına metal bir alt yapı kullanılmaktadır. Bu metal alt yapının diş etleri, diş dokusu, ve en önemlisi estetik yönünden mahsurları bilindiginden, genel anlamda metale alternatif arayışlara gidildi. Daha önce tıbbın diger alanlarında başarıyla kullanılan zirkonyum’un dişhekimliğinde porselen metalinin yerine uygulanması ile yeni bir devir açılmış oldu.Çünkü bu yeni zirkonyum alt yapılı porselen kaplamalar mekanik direnci, biyolojik uyumluluğu ve kırılma direnci ile diğer dental materyaller arasından sıyrılmaktadır.Diş eti problemileri ve alerjiye sebep olmaz, ışık geçirme özelliği ile doğal dişler yakın estetik ve fonksiyonu yakalamımızı sağlar.