Zirkonyum Diş Kaplama Ömrü Ne Kadar?
Sorun yaratan dişler için uygulanan tedavi yöntemlerinden bir tanesi de diş kaplamalardır. Diş kaplamanın daha uzun ömürlü olması ve daha estetik görüntüde yapılabilmesi için malzemeler sürekli geliştirilmektedir. Uzun süre uygulanan metal destekli porselen diş kaplamalar yerine günümüzde daha sağlıklı ve uzun ömürlü olduğu için zirkonyum diş kaplamalar tercih edilmektedir. Zirkonyum diş kaplama ömrü ne kadar? Ömür boyu garanti verilen zirkonyum dişlerin ömrü gerçekten bu kadar uzun mu ? Bu soruların cevabını almak için İstanbul Küçükçekmece Korudent Diş Kliniği kurucusu Sertaç Kızılkaya’ya başvurduk. Bize zirkonyum diş kaplama ömrünün ne kadar olabileceği ile ilgili bilgiler verdi.
Zirkonyum
Zirkonyum kaplamalar hem daha estetik bir görüntü hem de daha sağlıklı oldukları için sıklıkla tercih ettiğimiz diş kaplamalardır. Diş hekimi Sertaç Kızılkaya zirkonyum diş kaplamaların porselen diş kaplamalara göre daha uzun ömürlü olduğunun doğru olduğunu belirtti. Ancak hiçbir şekilde ömür boyu garantiden bahsetmenin mümkün olmadığının da altını çizdi.
Zirkonyum malzemesi tıp ve bir de diğer branşlarında da başarıyla kullanıldığına vücut ile çok iyi bir uyum sağladığını belirten Kızılkaya özellikle ortopedi ameliyatlarında zirkonyum giderek artan sıklıkla kullanılmaya devam edilmektedir dedi. Vücut ile bu denli uyum sağlayan bir malzemenin içerisinde nikel titanyum gibi metal alaşımları bulunan porselen diş kaplamalar ile kıyaslandığında çok daha uzun ömürlü olmasının doğal olduğunu belirtti. Özellikle diş ile diş etinin birleştiği alanlarda yumuşak dokunun içerisine giren zirkonyum kaplama kenar sınırı bakterilerin tutunması için elverişli bir alan yaratmaktadır. Metal porselen diş kaplamalarda metal ile porselenin birleştiği bölgede bakteri tutulumundan fazla olması yapılan dış kaplama ömrünün daha kısa olmasına sebep olmaktadır.
Diğer taraftan metalin diş eti ile birleştiği alanda biyolojik uyum problemleri göstermesi yani diş eti çekilmelerine neden olması da mümkündür. Bu nedenle zirkonyum malzeme ile üretilen diş kaplamalar metal porselen diş kaplamalara göre daha sağlıklı ve daha uzun ömürlü olmaktadır.
Ancak burada en önemli konu üzerine kaplama yapılacak dişin doğru hazırlanması ve ölçüsünün iyi alınarak laboratuvarda da iyi bir uygulama yapılmasıdır. Aksi durumda malzeme ister porselen ister zirkonyum olsun uzun ömürlü diş kaplamalar yapmak ve kullanmak mümkün olmayacaktır.
Kaplamalar
Resimde görülen kızarık ve kanamalı diş eti zirkonyum malzemeyle yapılmış bir diş kaplama problemini göstermektedir. Burada yanlış alınan ölçü ve yanlış hazırlanan kaplama nedeniyle diş etinde çekilme ve kızarıklık oluşmuştur. Bu eski problemli kaplamalar çıkarılıp diş eti sorununa giderildikten sonra yapılan yeni diş kaplamalar da yine zirkonyum porselen diş kaplamalardır. Aynı malzeme kullanılmasına rağmen her iki resim arasında diş eti sağlığı açısından ne kadar büyük bir fark olduğunu rahatlıkla görebilirsiniz. Bu nedenle sadece malzeme değil doktor, malzeme, teknisyen de uzun ömürlü diş kaplamaları i̇çin olmazsa olmaz bileşenlerdir.
Bu yazıda zirkonyum diş kaplama ömrü ne kadar sorusuna cevap aradık. Zirkonyum diş kaplamanın biyolojik olarak vücutla uyumlu olmasından büyük avantajlar sağladığını öğrendik. Tıp biliminin diğer branşlarında da sıklıkla kullanılan zirkonyum malzeme doğru uygulanmadığında yapılan diş kaplamasında problemler olabileceğini görmüş olduk. Uzun ömürlü estetik bir diş kaplaması için kaplama malzemesinin yanı sıra iyi bir klinik uygulama yani hekim iyi bir diş teknisyeni ve iyi fırçalamanın gerekliliğine öğrenmiş olduk. İmplant diş ömrü ne kadar yazısında implant diş ömrünün nelere bağlı olduğunu öğrenebilirsiniz.